Rukous Hengen johdatuksessa


Pyhä Henki vaikuttaa Jumalan tahdon mukaista rukousta

Kun rukoilemme Hengessä, rukouksemme ovat paitsi Hengen vaikuttamia ja synnyttämiä, myös sisällöltään Hengen johtamia.

Kun Henki herättää ja vahvistaa meitä rukoilemaan, Hän myös johtaa meitä rukoilemaan Jumalan tahdon mukaan.


Pyhä Henki ei koskaan synnytä pyhää nälkää ja kaipausta mihinkään Jumalan tahdon ulkopuolella olevaan asiaan.
Jos rukoilemme lihan mielen mukaan, Hengen ääni sisällämme hiljenee, ja Hän sanoo meille vaikenemisellaan:
"En voi yhtyä tähän rukoukseen. Jeesus ei voi sanoa "aamen" tähän pyyntöön.
Tarkoitat hyvää, mutta ohitat tahtoni ja tarkoitukseni.
Odota, niin minä autan sinua näkemään paremman tien, ohjaan sinut esittämään oikeita pyyntöjä." Wesley Duewel

Hengen johdattaman rukouksen vastakohta löytyy Jaakobin kirjeestä, 4:3:
"Te anotte, ettekä saa, sentähden että anotte kelvottomasti, kuluttaaksenne sen himoissanne."
Tällainen rukous ei ole "rukousta Pyhässä Hengessä", pikemminkin rukousta lihassa.


"Pyhä Henki pyhittää mielemme Jumalan tahdon mukaisiksi,
synnyttää kaipausta kohti Jumalan tahtoa,
valaisee meille Jumalan tahdon,
uskoo kauttamme Jumalan tahtoon
ja pyhittää rukouksemme niin,
että Hengen ääni rukouksessamme lopulta sulautuu täysin Jumalan Pojan rukoukseen." Wesley Duewel


Pyhä Henki vaikuttaa tahtomista ja tekemistä, antaa hengellistä ymmärtämistä ja sisäistä tuntumaa asioihin rukouksen perustaksi.


Mitä enemmän opimme tuntemaan Herraa, sitä paremmin ymmärrämme, mikä on Hänen mielensä mukaista.
Pyhä Henki ohjaa meitä kaikkeen totuuteen, ja Hänen vaikutuksestaan "aistimme harjaantuvat erottamaan hyvän pahasta" (Hebr. 5:14).

Pyhän Hengen valaisema ja pyhittämä mieli ei edes halua asioita, joiden ymmärtää murehduttavan Jumalaa ja olevan Hänen teidensä vastaisia.


Sillä niillä, jotka elävät lihan mukaan, on lihan mieli, mutta niillä, jotka elävät Hengen mukaan, on Hengen mieli. Room. 8:5

Mutta meille Jumala on sen ilmoittanut Henkensä kautta, sillä Henki tutkii kaikki, Jumalan syvyydetkin...
Mutta me emme ole saaneet maailman henkeä, vaan sen Hengen, joka on Jumalasta, että tietäisimme, mitä Jumala on meille lahjoittanut;
Hengellinen ihminen....tutkistelee kaiken, mutta häntä itseään ei kukaan kykene tutkistelemaan 1 Kor. 2:10-15

...sillä Jumala on se, joka teissä vaikuttaa sekä tahtomisen että tekemisen, että hänen hyvä tahtonsa tapahtuisi. Fil. 2:13

hän... vaikuttakoon teissä sen, mikä on hänelle otollista, Hebr.13:21

 

Pyhän Hengen vaikuttama rukous on Jumalan sanan mukaista.

Kun rukouksemme ovat Pyhän Hengen innoittaman Jumalan sanan mukaisia, sen muovaamia ja kyllästämiä, ne ovat samalla Jumalan tahdon mukaisia.

Jokainen kirjoitus, joka on syntynyt Jumalan Hengen vaikutuksesta, on myös hyödyllinen opetukseksi, nuhteeksi, ojennukseksi, kasvatukseksi vanhurskaudessa, 2 Tim. 3:16

...ja Henki on se, joka todistaa, sillä Henki on totuus. 1 Joh. 5:6

Pyhitä heidät totuudessa; sinun sanasi on totuus. Joh. 17:17

Mutta kun hän tulee, totuuden Henki, johdattaa hän teidät kaikkeen totuuteen. Joh. 16:13


Pyhä Henki vaikuttaa ajankohtaista johdatusta ja konkreettista rukousta erityisissä tilanteissa.

Uudessa testamentissa on esimerkkejä Hengen tilannekohtaisesta, sisäisestä johdatuksesta :

Kun Pietari yhä mietti tuota näkyä, sanoi Henki hänelle: "Katso, kaksi miestä etsii sinua; Apt. 10:19

Ja katso, samassa seisoi sen talon edessä, jossa me olimme, kolme miestä, jotka Kesareasta oli lähetetty minun luokseni. Ja Henki käski minun mennä arvelematta heidän kanssansa; ja myös nämä kuusi veljeä lähtivät minun kanssani. Apt. 11:11-12.

Ja he kulkivat Frygian ja Galatian maan kautta, sillä Pyhä Henki esti heitä julistamasta sanaa Aasiassa.
Ja tultuaan Mysian kohdalle he yrittivät lähteä Bityniaan, mutta Jeesuksen Henki ei sallinut heidän sitä tehdä. Apt. 16:6-7

Ja nyt, katso, minä matkustan, sidottuna hengessä, Jerusalemiin, enkä tiedä, mikä minua siellä kohtaa.
Sen vain tiedän, että Pyhä Henki jokaisessa kaupungissa todistaa minulle ja sanoo, että kahleet ja ahdistukset minua odottavat. Apt. 20: 22-23

Ja tavattuamme opetuslapset me viivyimme siellä seitsemän päivää. Ja Hengen vaikutuksesta he varoittivat Paavalia menemästä Jerusalemiin. Apt. 21:4

...mutta minä en saanut lepoa hengessäni, kun en tavannut Tiitusta, veljeäni. Sentähden sanoin heille jäähyväiset ja lähdin Makedoniaan. 2. Kor. 2:13

Monet esirukoilijat ovat kokeneet, kuinka Jumalan Henki jossakin tilanteessa on antanut heidän sydämelleen erityisen, ajankohtaisen rukoustaakan:

Beth Alves kertoo kirjassaan Becoming a Prayer Warrior (Miten tullaan rukoussoturiksi), kuinka hän erään kerran koki todella tarkan ja oikeaan aikaan tapahtuneen Pyhän Hengen kutsun rukoukseen:

Nousin keskellä yötä hakemaan lasin vettä, kun mieleeni yhtäkkiä nousi kuva serkustani Mikesta, jota en ollut nähnyt kymmeneen vuoteen. Samassa hetkessä romahdin polvilleni ja aloin rukoilla: "Jumala, älä anna Miken liikkua! Pidä hänet hiljaa! Oi Herra, älä anna hänen liikkua! Pidättele häntä!"

Rukoillessani näin ajattelin: "Tämä on aivan käsittämätöntä! Miksi minä rukoilen näin?" Yhtäkkiä tunsin, että rukous tyrehtyi, enkä enää pystynyt jatkamaan. Kävin juomassa ja aioin käydä nukkumaan, kun taas tunsin saman tuskan: "Älä annan Miken liikkua, Herra!" Pian rukous taas loppui. "Näen varmaan painajaisunta!" ajattelin.

Minulla ei ollut mitään muuta tuntemusta kuin tämä tarve rukoilla. Yritin taas mennä nukkumaan, kun minun oli taas käytävä polvilleni. Tällä kertaa huusin Jumalan puoleen sanoin: "Nosta hänet ylös, Herra! Auta häntä juoksemaan!" Joidenkin minuuttien kuluttua minut valtasi sisäinen rauha ja palasin nukkumaan.

Seuraavana päivänä soitin tädilleni ja kerroin kokemuksestani. Hän ei osannut sanoa muuta kuin että Mike oli Vietnamissa. Mutta kuukautta myöhemmin tätini soitti minulle ja luki kirjeen, jonka oli saanut Mikelta. Mike, joka oli lentäjä, oli ammuttu alas ja hänen koneensa oli syöksynyt puun latvaan. Kun hän yritti paeta paikalta, hän oli yhtäkkiä kaatunut pensaan alle.

"Äiti", hän kirjoitti, "ihan kuin minut olisi naulattu siihen. Ihan kuin joku olisi istunut selkäni päällä. Yksi vietanimilaisista sotilaista, joka tulivat paikalle katsomaan konettani, seisoi tietämättään aivan housuni lahkeen päällä. He lähtivät kulkemaan poispäin, ja tilanne näytti riittävän turvalliselta pakoa varten, mutta kun aioin nousta, romahdin taas alas pensaan taakse ikään kuin minut olisi painettu maahan. Makasin siinä muutaman minuutin, kunnes yhtäkkiä tunsin, että minun piti lähteä juoksemaan. Kohta kuulin helikopterin äänen. Minut oli löydetty paikantimeni avulla — vaikkei se edes ollut päällä, kun koneeni ammuttiin alas."

O. Hallesby kertoo Norjasta seuraavan tapauksen, jossa nuoren tytön rukous johti lopulta välillisesti tuhansia Jeesuksen tuntemiseen:

Kun Bolette Hinderli - tavallinen, maaseudulla asuva tyttö - oli erään kerran rukouksessa, hänen mieleensä ilmestyi sisäinen kuva miehestä, joka oli vankilasellissä. Hän näki selvästi miehen kasvot. Samalla hän kuuli sisäisen äänen sanovan: "Tämä mies tulee kokemaan saman kohtalon kuin kaikki rikolliset, jos kukaan ei ota tehtäväkseen rukoilla hänen puolestaan. Rukoile hänen puolestaan, niin minä lähetän hänet julistamaan nimeni kiitosta kansojen joukkoon."

Bolette totteli taivaallista kehotusta. Kuukausien ajan hän rukoili uskollisesti, että tämä tuntematon vanki tulisi tuntemaan Jumalan. Hän tutki tarkoin lehtiartikkeleita, joissa oli uskoontulleiden todistuksia, löytääkseen tiedon jostakusta vankilassa uskoontulleesta.

Kerran, kun Bolette oli käymässä eräässä kaupungissa kauempana Norjassa, hän kuuli, että eräs entinen vanki puhuisi paikallisessa seurakunnassa. Jännittyneenä Bolette meni kokoukseen. Kun illan pääpuhuja, Lars Olsen Skrefsrud, nousi saarnatuoliin, Boleten sydän sydän hypähti ilosta. Hän välittömästi tunnisti miehen samaksi, jonka oli nähnyt rukouksessa.


Dutch Sheets kertoo kirjassaan Watchman Prayer ('Vartiorukous') esimerkin siitä, kuinka Jumala johdatti niin esirukoilijoita kuin rukoillen kulkevaa palvelijaansa:

Freda Lindsey muistelee, kuinka hänen miehensä Gordon Lindsay lähti matkalle maailman ympäri. Perheen ystävä Anna Schrader oli profetoinut, että matkasta tulisi vaarallinen, ja profetiassa oli mainittu mm., että kun Gordon saapuisi Hong Kongiin, hän näkisi oikealle katsoessaan vaaran.

"Anna soitti minulle Gordonin lähdön jälkeen ja sanoi, että meidän olisi kerättävä muutaman hengen rukousryhmä erityiseen esirukoukseen, sillä vihollinen yrittäisi tällä matkalla riistää Gordonin hengen. Rukoilimme yhdessä Jumalan varjelusta."

"Tokiosta Gordonin olisi pitänyt mennä Hiroshimaan, mutta henkilölle, jonka kanssa hänen piti matkustaa sinne, tuli este. Gordon oli pettynyt ja rukoili koko illan saadakseen selvyyden siitä, pitäisikö hänen mennä yksin Hiroshimaan vai jatkaa suoraan sitä seuraavaan kohteeseen, Hong Kongiin. Monen tunnin epäröinnin ja rukouksen jälkeen hän tunsi selvästi, että hänen pitäisi lentää Hong Kongiin."

"Laskeuduttuaan Hong Kongin kentälle hän muisti Anna Schraderin profetina ja vilkaisi koneesta poistuessaan oikealle. Siellä ei ollut muuta kuin Kanadalainen matkustajakone, johon parhaillaan nousi ihmisiä. Gordonin opas saapui kohta, ja hän unohti koko asian."

"Seuraavana aamuna, kun hän hotellissa avasi päivän lehden, hän näki, että tuo samainen kanadalainen kone oli syöksynyt maahan matkustajineen! Näin profetian sana toteutui. Seuraavan päivän lehdessä oli toinen järkyttävä uutinen: Se kone, jolla hän olisi lentänyt Hiroshimaan, oli räjätänyt Fidzhi-vuoren yllä, ja kaikki 124 matkustajaa olivat kuolleet! Se oli yksi ilmailuhistorian synkimmistä päivistä, mutta Jumalan varjelus, jota meidän niin voimakkaasti oli pitänyt rukoilla, oli ollut Gordonin yllä."


Siirry seuraavaan osaan — Rukous Pyhässä Hengessä kielillä puhuen