Miten rukoillaan yhdessä?
Rukousvartiot


Lähteet:
Jim Goll, The Lost Art of Intercession: Restoring the Power and Passion of the Watch of the Lord. (Venäläinen käännös "Utrachennoe iskusstvo zastupnichestva", St. Peterburg 2000)
David Younggi Cho: Prayer: Key to Revival. (Venäläinen käännös "Molitva, kljuch k probuzhdeniju", Kiev 2001)

"Rukoilkaa lakkaamatta" (1 Tess. 5:17).

Rukousvartiolla tai rukousketjulla voidaan kirjaimellisesti toteuttaa tätä Raamatun sanaa.
Kukaan ei voi yksinään rukoilla 24 tuntia vuorokaudessa, mutta ryhmä voi!

David Younggi Cho toteaa kirjassaan Rukous — avain herätykseen, että Etelä-Koreassa Soulin Full Gospel Central Church -seurakunnan poikkeuksellinen kasvu on ollut tulosta määrätietoisesta yhteisestä rukouksesta. Seurakunnassa on käynnissä taukoamaton rukous.

Cho sanoo, että joka päivä seurakunnan “Rukousvuorella” (rukousta varten erotetussa rakennuksessa) on koolla vähintään 3000 seurakuntalaista rukoilemassa pelastumattomien sielujen, seurakunnan ja itsensä puolesta. Rakennuksessa on 10 000 hengen sali, joka on käynyt liian pieneksi rukoilijoiden yhteisiä kokoontumisia varten. Tässä voimakkaan rukouksen ilmapiirissä parantumiset ja muut ihmeet ovat tavallisia.

Cho'n seurakunta ei ole ainoa, jossa pidetään ympärivuorokautista rukousvartiota.

 

Historian pisin yhtäjaksoinen rukousketju kesti yli 100 vuotta.

Tätä hämmästyttävää rukousta piti yllä 1700-luvulla moravialaisten veljeskunta mm. kreivi von Zinzendorfin johdolla nykyisen Tshekinmaan alueella sijaitsevassa Hernhutissa.

Jim Goll on tutkinut heidän historiaansa ja kirjoittaa aiheesta kirjassaan “Esirukouksen kadotettu taito: Miten sytyttää uudestaan Herran odotuksen tuli”:

Moravialaisten yhteisö sai alkunsa v. 1722 uskovien ryhmästä, joka etsi mahdollisuutta toteuttaa uskoaan vapaasti. Alkuun eripuraisesta yhteisöstä kasvoi voimakkaasti rukousta ja lähetystyötä korostava liike, jonka hedelmää ovat olleet tavalla tai toisella kaikki 1700- ja 1800-luvun merkittävät lähetyshankkeet.

Yhteisön rukous kesti taukoamatta 24 tuntia vuorokaudessa, 7 päivää viikossa vuoden jokaisena päivänä yli 100 vuotta! Vuorokauden jokaisena tuntina 24 miestä ja 24 naista oli rukousvuorossa! Tämä satavuotinen rukousvartio sai aikaan yhden historian puhtaimmista Hengen liikkeistä ja vaikutti suuresti aikansa kristillisyyteen.

Yhtäjaksoisesta rukouksesta kumpusi lähetysnäky, jonka seurauksena yhteisöstä lähti lähettejä eri puolille maailmaa. Jotkut jopa antoivat myydä itsensä orjiksi Surinamiin ja Etelä-Amerikan maihin voidakseen viedä evankeliumin suljetuille aluille. Moravialaisten lähetystyö ulottui Grönlannista ja Afrikkaan.
“Moravialaiset muuttivat maailmaa, koska he sallivat Herran ensin muuttaa itseään.”

“Tuli palakoon aina alttarilla älköönkä koskaan sammuko.” (3 Moos. 6:13)

Juuri tämän jakeen kerrotaan innoittaneen Moravian veljeskunnan aloittamaan rukousvartion, joka tuli kestämään yli 100 vuotta.
Kreivi von Zinzendorf näki ilmestysmajaa koskevissa ohjeissa paljon syvemmän merkityksen kuin vain käskyn alttarin ylläpidosta. Hän näki tässä viittauksen uskovien, uuden liiton pappien, jatkuvaan, taukoamattomaan rukoukseen Jumalan edessä.

Erityisiä rukousvartioita pidetään esim. jonkin hengellisen tapahtuman tai konferenssin aikana.

Rukouspaikassa on vuoroissa koko ajan useita rukoilijoita, jotka rukoilevat tapahtuman puolesta — niin käytännöllisten asioiden kuin hengellisen tuloksellisuuden puolesta — ja myös vastaanottavat esirukouspyyntöjä.

Sopiva pituus yhdelle vartiovuorolle on kolme tuntia. Siinä ajassa rukoilijoille ehtii kehittyä keskinäinen yhteishenki eikä rukousta toisaalta tarvitse lopettaa juuri, kun hyvä yhteistyö on syntynyt. Neljä tuntia on jo hieman liian pitkä aika tehokkaalle rukoukselle, ja se on fyysisesti väsyttävää.
On tärkeää, että rukousvartiolaisilla on selkeät rukousaiheet. Joka vartion alussa on hyvä pitää ylistyshetki.