Miksi rukoillaan yhdessä?

3. Kollektiivisten askelten ottaminen hengen maailmassa:
— yhteinen parannuksenteko, herätykseen valmistautuminen, Hengen vuodatukseen valmistautuminen


Yhteisen rukouksen kautta seurakunta vaikuttaa hengelliseen tilaansa ja asemaansa Jumalan edessä ja tekee ratkaisuja hengen maailmassa. Seuraavassa on esimerkkejä tällaisista kollektiivisista askeleista:

Seurakunnan hengellinen kasvu ja yhteinen siirtyminen uudelle tasolle

Jeesus käski oppilaitaan odottamaan, kunnes heidän ylleen puettaisiin voima korkeudesta. (“Minä lähetän teille sen, minkä Isäni on luvannut. Pysykää tässä kaupungissa, kunnes saatte varustukseksenne voiman korkeudesta.” — Luuk 24:49) He viettivätkin aikaa yksimielisessä rukouksessa (“...kaikki pysyivät yksimielisesti rukouksessa” — Apt. 1:14), kunnes helluntaipäivänä saivat voimallisen rukousvastauksen ja astuivat yhdessä uudelle tasolle hengellisessä elämässään.
Yhteisellä rukouksella oli näin syntyneen seurakunnan elämässä erittäin tärkeä asema (“He pysyivät apostolien opetuksessa, keskinäisessä yhteydessä ja leivän murtamisessa ja rukouksessa” — Apt. 2:42)


Herätyksen rukoileminen ja herätyksen aikaan siirtyminen

Esimerkki yhteisestä parannuksenteosta ja herätyksen odotuksesta on Hebridien saarten herätys Skotlannissa vuosina 1948-1952, joka tuli vastauksena Barvasin seurakunnan rukouksiin. Se oli Walesin vuoden 1904 herätyksen ohella yksi vuosisadan voimakkaista koko yhteiskuntaa koskettaneista herätyksistä Euroopassa.
Herätys tuli aikana, jolloin seurakunnat olivat lähes tyhjiä eikä niissä käynyt enää juuri lainkaan nuoria. Barvasin seurakunnan pastori seitsemän seurakuntalaista eivät kuitenkaan olleet menettäneet toivoaan. He alkoivat kokoontua rukoukseen pienessä tienvarren aitassa.

Ensimmäisessä tapaamisessaan he saivat ilmoituksen, että Jumala pitää liittonsa ja sen lupaukset. “Jos tämä on totta, me voimme tehdä liiton Hänen kanssaan, ja jos me pidämme oman osuutemme, Hänkin pitää omansa”, he ajattelivat. Sitten he kyselivät: “Onko Herra antanut meille herätystä koskevan liitonlupauksen?” ja välittömästi he muistivat seuraavan jakeen: “...jos minun kansani, joka on otettu minun nimiini, nöyrtyy, ja he rukoilevat ja etsivät minun kasvojani ja palaavat pahoilta teiltänsä, niin minä kuulen taivaasta ja annan anteeksi heidän syntinsä ja teen heidän maansa taas terveeksi.” (2 Aik. 7:14)

Samana iltana he tekivät liiton ja sopimuksen Jumalan kanssa siitä, että he nöyrtyvät rukoilemaan herätystä, kunnes se tulisi. Kolmenä yönä joka viikko viiden kuukauden ajan he rukoilivat aamuneljään tai -viiteen asti.

Eräänä yönä nuori diakoni nousi ja luki psalmista 24:3-5: “Kuka saa nousta Herran vuorelle, kuka astua pyhään paikkaan? Se, jolla on viattomat kädet ja puhdas sydän... Hänelle Herra suo siunauksensa...”
Kaikki lankesivat polvilleen katumuksen ja tunnustuksen rukouksessa ja alkoivat rukoilla siunausta ja herätystä entistä voimakkaammin. Tuntia myöhemmin kolme heistä makasi uupuneena lattialla. Aamulla kello 5 rukoilijat tunsivat, että läpimurto on tapahtunut, ja siitä hetkestä alkoi herätys.

Viiden viikon ajan Barvasin seurakunnassa pidettiin neljä kokousta joka ilta. Kokouksiin tulvi ihmisiä ja ne kestivät myöhään yöhön. Barvasista herätys levisi muille paikkakunnalle. Ei ollut kaupunkia eikä kylää, joka olisi jäänyt herätyksen ulkopuolelle. Ihmisiä tuli synnintuntoon kaikkialla kesken arkisten töidensä. He saattoivat polvistua katumusrukoukseen pihalla tai tiellä.

Jumala haluaa vapauttaa valtavan voimansa maan päällä niin kuin muina historian aikoina. Hän valmistaa jo tietä Hänelle antautuneiden, rukoilevien ja uskonhenkisten ihmisten kautta. Mutta meidän on yhdessä seurakuntaruumiina tartuttava Hänen lupukseensa ja siihen totuuteen, että Hän on liittonsa pitävä Jumala, joka täyttää Sanansa.
(Charisma-lehden artikkelista When Heaven Invaded Scotland, joulukuu 2000)

Lue Duncan Campbellin englanninkielinen silminnäkijän kuvaus Hebridien herätyksestä tästä.

Yhteiset ratkaisut ja niiden toimeenpano

Yhteinen ratkaisu on esim. hengellisiin virkoihin asettaminen. Tästä on esimerkki Apt. 13:1-3:ssa:
"Ja heidän toimittaessaan palvelusta Herralle ja paastotessaan Pyhä Henki sanoi: 'Erottakaa minule Barnabas ja Saulus siihen tyhön, johon minä olen heidät kutsunut.'
Silloin he paastosivat ja rukoilivat ja panivat kätensä heidän päällensä ja laskivat heidät menemään."


Seurakunta ottaa yhdessä tietyn asenteen ja rukoilee sen perustalla

Apt. 4:23-31:ssa kerrotaan, kuinka vastustusta ja uhkailua kokeneet uskovat ottavat ja vahvistavat pelottoman, uskonhenkisen asenteen yhteisen rukouksen kautta vedoten Jumalan Sanaan, Hänen ominaisuuksiinsa ja kunnian tulemiseen Hänen nimelleen:

Sen kuultuaan he yksimielisesti korottivat äänensä Jumalan puoleen ja sanoivat: "Herra, sinä, joka olet tehnyt taivaan ja maan ja meren ja kaikki, mitä niissä on!
Sinä, joka Pyhän Hengen kautta, isämme Daavidin, sinun palvelijasi suun kautta olet puhunut: 'Miksi pakanat pauhaavat ja kansat turhia ajattelevat? Maan kuninkaat nousevat, ja ruhtinaat kokoontuvat yhteen Herraa ja hänen Voideltuansa vastaan.'

Sillä totisesti, tässä kaupungissa kokoontuivat sinun pyhää Poikaasi Jeesusta vastaan, jonka sinä olet voidellut, sekä Herodes että Pontius Pilatus pakanain ja Israelin sukukuntain kanssa, tekemään kaiken, mitä sinun kätesi ja päätöksesi oli edeltämäärännyt tapahtuvaksi.

Ja nyt, Herra, katso heidän uhkauksiansa ja anna palvelijaisi kaikella rohkeudella puhua sinun sanaasi; ja ojenna kätesi, niin että sairaat parantuvat ja tunnustekoja ja ihmeitä tapahtuu sinun pyhän Poikasi Jeesuksen nimen kautta."

Ja kun he olivat rukoilleet, vapisi se paikka, jossa he olivat koolla, ja he tulivat kaikki Pyhällä Hengellä täytetyiksi ja puhuivat Jumalan sanaa rohkeasti.

Siirry seuraavaan osaan.